Deska do krojenia z drewna jesionowego. Jak widać na załączonych zdjęciach, produkty mogą różnić się usłojeniem i wybarwieniem ze względu na naturalne właściwości drewna.
Produkt zabezpieczony olejem z atestem do kontaktu z żywnością.
Wymiary:
41,5 cm x 13 cm x 3 cm
Pielęgnacja:
Za każdym razem, gdy skończymy korzystać z deski przy krojeniu i serwowaniu ulubionych potraw, trzeba przetrzeć jej powierzchnię wilgotną ściereczką. Jeśli jest bardziej brudna, dobrze będzie przemyć ją pod strumieniem wody z dodatkiem płynu. Potem wycieramy i odkładamy do całkowitego wyschnięcia. Musimy pamiętać o tym, żeby mokrej deski do serwowania nie suszyć bezpośrednio przy źródle ciepła – może to spowodować ich pękanie.
Poleca się naoliwiać deski drewniane przynajmniej raz w ciągu kwartału – ale oczywiście w miarę możliwości jak najczęściej. Cały proces polega na tym, że wylewamy na powierzchnię deski nieco oleju lnianego i rozprowadzamy go na jej powierzchni. Zostawiamy deskę na uboczu, aby powierzchnia drewniana wchłonęła całą warstwę materiału konserwującego.